Masz pytania? Zadzwoń: 518 82 80 82. Sklep stacjonarny: ul. Gagarina 31, 00-753 Warszawa, Rynek Kleparski, kiosk nr 58, Kraków.

Walory dziczyzny

Dziczyzna jest mięsem znacznie zdrowszym od mięsa tuczonych zwierząt rzeźnych. Jest bardziej pożywna ponieważ zawiera więcej białka, ale jest przy tym lekkostrawna. Pokarm, którym żywi się zwierzyna łowna wolny jest od wszystkich dodatków stosowanych w paszach przemysłowych, szkodliwych dla naszego organizmu. Mięśnie zwierząt łownych są drobnowłókniste, bardziej wyrobione, mocno ukrwione, zawierają bardzo mało tłuszczu (1-8%).

Walory dziczyzny

Tłuszcz ten jest przy tym bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za przemianę cholesterolu w organizmie.
Poza korzystną zawartością białka w stosunku do mięsa zwierząt rzeźnych, mięso z dziczyzny zawiera więcej składników mineralnych i witaminę B2 korzystnych dla naszego organizmu. Tym samym dziczyzna powinna być stosowana w zdrowej diecie każdego człowieka.

Walory zapachowe i smakowe dziczyzna zawdzięcza pokarmowi, którym zwierzyna żywi się w lesie, takim jak runo leśne, grzyby, pędy i kora drzew, zioła oraz nieskrępowanemu ruchowi na wolności.

Tabela wartości odżywczych

Nazwa produktu
Wartość energetyczna
Białko
Tłuszcze
Żelazo
Witaminy
kcal
mg
mg
mg
B1
B2
Baranina – udziec
195
15
15
2,3
0,13
0,12
Cielęcina – udziec
86
17
2
1,9
0,14
0,22
Wieprzowina – szynka
222
15
18
0,7
0,6
0,2
Wołowina – zrazowa
120
21
4
2,3
0,11
0,24
Zając – tuszka
81
18
1
3,8
0,13
0,07
Dzik – szynka
93
18
2
4,1
0,11
0,07
Sarna w całości
55
11
1
2,6
0,08
0,05
Bażant
91
18,7
1,6
2,7
0,1
0,07
Kaczka dzika
101
19,1
2,6
2,7
0,11
0,07
Kaczka domowa
127
16,3
6,9
0,129
Kura
93
15,4
3,5
0,9
0,05
0,01
Kuropatwa
91
19,9
1,1
2,6
0,1
0,06
Źródło: „Popularne tabele wartości odżywczych żywności”. J. Piekarska, A. Szczygieł, M. Łoś-Kuczera. PZWL, 1983

Dziki Trop jest marką handlową firmy Elite Expeditions sp. z o.o. Nasze produkty pojawiają się codziennie na tysiącach stołów w całej Europie, gdzie dziczyzna ze Zwierzyńca jest synonimem jakości. Czas by na dobre zadomowiły się również na naszych talerzach