Masz pytania? Zadzwoń: 518 82 80 82. Sklep stacjonarny: ul. Raszyńska 6, 02-026 Warszawa, Rynek Kleparski, kiosk nr 58, Kraków.

Szynka świąteczna z jelenia

Szynkę oczyszczoną z błon i starannie opłukaną zalewamy chłodną marynatą sporządzoną z szklanki czerwonego wina, soku z cytryny, kilku ziaren zgniecionego jałowca, grubo zmielonego czarnego pieprzu, pokruszonego liścia laurowego i kilku goździków. Mięso przez 2–3 dni trzymamy w marynacie przewracając je co jakiś czas. Następnie wyjmujemy z marynaty i osuszone obsmażamy na oleju z dodatkiem grubo pokrojonego wędzonego boczku. Szynkę przekładamy do szczelnie zamkniętej brytfanny i przez 1,5 godziny pieczemy podlewając co jakiś czas tworzącym się sosem oraz reszta marynaty. W połowie pieczenia dodajemy kilka–kilkanaście suszonych i podwędzanych śliwek oraz kromkę razowego chleba. Przed podaniem pokrojonego w szerokie plastry mięsa miksujemy sos.

Polecamy także:

Klopsiki

Zmielone mięso z łopatki lub gulaszu wymieszaj z bułką tartą, ok. pół szklanki. Dodaj jajko, sól, posiekaną cebulę, odrobinę gałki muszkatołowej, goździków, pieprzu, mielonego imbiru.

Szczegóły >

Aromatyczny dzik ze śliwkami

Schab z dzika zalewamy mlekiem i odstawiamy na 1-2 dni. Po zakończeniu marynowania, mięso osuszamy, nacieramy tzw. suchą marynatą oraz okładamy plastrami cebuli

Szczegóły >

Comber z jelenia w sosie pieprzowym

Comber z jelenia oczyszczamy z błon, nacieramy mieszanką przypraw i zostawiamy na kilka-kilkanaście godzin w chłodnym miejscu. Osuszone mięso smażymy na maśle do zarumienienia

Szczegóły >

Chilli con carne z jelenia

Mięso z łopatki zmielić lub pokroić w drobną kostkę. Mięso podsmażyć na 50 ml oleju, aż zbrązowieje. Posypać czerwoną mieloną papryką i chilli.
Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zmiażdżony ząbek czosnku.

Szczegóły >
Zobacz wszystkie przepisy »

Dziki Trop jest marką handlową firmy Elite Expeditions sp. z o.o. Nasze produkty pojawiają się codziennie na tysiącach stołów w całej Europie, gdzie dziczyzna ze Zwierzyńca jest synonimem jakości. Czas by na dobre zadomowiły się również na naszych talerzach