Masz pytania? Zadzwoń: 518 82 80 82. Sklepy stacjonarne: Warszawa, ul. Raszyńska 6; Kraków, Rynek Kleparski, kiosk nr 58.

Szynka świąteczna z jelenia

Szynkę oczyszczoną z błon i starannie opłukaną zalewamy chłodną marynatą sporządzoną z szklanki czerwonego wina, soku z cytryny, kilku ziaren zgniecionego jałowca, grubo zmielonego czarnego pieprzu, pokruszonego liścia laurowego i kilku goździków. Mięso przez 2–3 dni trzymamy w marynacie przewracając je co jakiś czas. Następnie wyjmujemy z marynaty i osuszone obsmażamy na oleju z dodatkiem grubo pokrojonego wędzonego boczku. Szynkę przekładamy do szczelnie zamkniętej brytfanny i przez 1,5 godziny pieczemy podlewając co jakiś czas tworzącym się sosem oraz reszta marynaty. W połowie pieczenia dodajemy kilka–kilkanaście suszonych i podwędzanych śliwek oraz kromkę razowego chleba. Przed podaniem pokrojonego w szerokie plastry mięsa miksujemy sos.

Polecamy także:

Dzika pieczeń z boczkiem

Szynkę z dzika zalewamy maślanką, kefirem lub jogurtem na 2–3 dni pozostawiając w chłodnym miejscu. Mięso obracamy co kilka godzin. Po wyjęciu z zalewy osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw

Szczegóły >

Saltimbocca z jelenia

Comber podzielić na 8 medalionów, następnie przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienkie plasterki (3-4 mm). Mięso, uprzednio obmyte i wysuszone, posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące.

Szczegóły >

Gulasz wiejski z sarny

Gulasz kroimy na wąskie paseczki. W rondlu na oleju szklimy pokrojoną w kostkę dużą cebulę, a następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki pieczarki. Mieszamy, dodajemy mięso i smażymy wszystko razem

Szczegóły >

Klopsiki

Zmielone mięso z łopatki lub gulaszu wymieszaj z bułką tartą, ok. pół szklanki. Dodaj jajko, sól, posiekaną cebulę, odrobinę gałki muszkatołowej, goździków, pieprzu, mielonego imbiru.

Szczegóły >
Zobacz wszystkie przepisy »

Dziki Trop jest marką handlową firmy Elite Expeditions sp. z o.o. Nasze produkty pojawiają się codziennie na tysiącach stołów w całej Europie, gdzie dziczyzna ze Zwierzyńca jest synonimem jakości. Czas by na dobre zadomowiły się również na naszych talerzach