Masz pytania? Zadzwoń: 518 82 80 82. Sklepy stacjonarne: Warszawa, ul. Raszyńska 6; Kraków, Rynek Kleparski, kiosk nr 58.

Saltimbocca z jelenia

0,8-1 kg combra z jelenia
8 listków szałwi
8 plastrów szynki parmeńskiej
20 g mąki
3 łyżki oleju
sól&pieprz
sos:
125 ml białego wina
szczypta cukru
szczypta posiekanej szałwi

wykałaczki

Comber podzielić na 8 medalionów, następnie przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienkie plasterki (3-4 mm). Mięso, uprzednio obmyte i wysuszone, posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na każdy medalion położyć plasterek szynki parmeńskiej i szałwii, po czym związać całość przekłuwając wzdłuż wykałaczką.

Podgrzać olej. Mięso podsmażyć, wpierw obłożoną stroną, po 2 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80 stopni.

Do tłuszczu ze smażenia dodać wino i zredukować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i posiekaną szałwią. Dobrze wymieszać. Włożyć mięso do sosu i pozwolić krótko naciągnąć.

Najlepiej podawać z podsmażonymi na maśle gnocchi.

Polecamy także:

Żeberka z dzika

Pasy żeberek pokroić na małe porcje. Zamarynować. Mięso ułożyć w naczyniu i zalać marynatą. Przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 dni

Szczegóły >

Gulasz winny

Gulasz z jelenia oprószamy solą, pieprzem i szczyptą zmielonego jałowca, skrapiamy czerwonym winem lub cytryną i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce

Szczegóły >

Aromatyczny dzik ze śliwkami

Schab z dzika zalewamy mlekiem i odstawiamy na 1-2 dni. Po zakończeniu marynowania, mięso osuszamy, nacieramy tzw. suchą marynatą oraz okładamy plastrami cebuli

Szczegóły >

Chilli con carne z jelenia

Mięso z łopatki zmielić lub pokroić w drobną kostkę. Mięso podsmażyć na 50 ml oleju, aż zbrązowieje. Posypać czerwoną mieloną papryką i chilli.
Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zmiażdżony ząbek czosnku.

Szczegóły >
Zobacz wszystkie przepisy »

Dziki Trop jest marką handlową firmy Elite Expeditions sp. z o.o. Nasze produkty pojawiają się codziennie na tysiącach stołów w całej Europie, gdzie dziczyzna ze Zwierzyńca jest synonimem jakości. Czas by na dobre zadomowiły się również na naszych talerzach