Masz pytania? Zadzwoń: 518 82 80 82. Sklepy stacjonarne: Warszawa, ul. Raszyńska 6; Kraków, Rynek Kleparski, kiosk nr 58.

Saltimbocca z jelenia

0,8-1 kg combra z jelenia
8 listków szałwi
8 plastrów szynki parmeńskiej
20 g mąki
3 łyżki oleju
sól&pieprz
sos:
125 ml białego wina
szczypta cukru
szczypta posiekanej szałwi

wykałaczki

Comber podzielić na 8 medalionów, następnie przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienkie plasterki (3-4 mm). Mięso, uprzednio obmyte i wysuszone, posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na każdy medalion położyć plasterek szynki parmeńskiej i szałwii, po czym związać całość przekłuwając wzdłuż wykałaczką.

Podgrzać olej. Mięso podsmażyć, wpierw obłożoną stroną, po 2 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80 stopni.

Do tłuszczu ze smażenia dodać wino i zredukować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i posiekaną szałwią. Dobrze wymieszać. Włożyć mięso do sosu i pozwolić krótko naciągnąć.

Najlepiej podawać z podsmażonymi na maśle gnocchi.

Polecamy także:

Comber z jelenia w sosie pieprzowym

Comber z jelenia oczyszczamy z błon, nacieramy mieszanką przypraw i zostawiamy na kilka-kilkanaście godzin w chłodnym miejscu. Osuszone mięso smażymy na maśle do zarumienienia

Szczegóły >

Żeberka z dzika

Pasy żeberek pokroić na małe porcje. Zamarynować. Mięso ułożyć w naczyniu i zalać marynatą. Przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 dni

Szczegóły >

Rześka pieczeń sarnia

Szynkę z sarny nacieramy suchymi przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny i po kilkunastu godzinach obsmażamy na klarowanym maśle i oleju

Szczegóły >

Gulasz wiejski z sarny

Gulasz kroimy na wąskie paseczki. W rondlu na oleju szklimy pokrojoną w kostkę dużą cebulę, a następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki pieczarki. Mieszamy, dodajemy mięso i smażymy wszystko razem

Szczegóły >
Zobacz wszystkie przepisy »

Dziki Trop jest marką handlową firmy Elite Expeditions sp. z o.o. Nasze produkty pojawiają się codziennie na tysiącach stołów w całej Europie, gdzie dziczyzna ze Zwierzyńca jest synonimem jakości. Czas by na dobre zadomowiły się również na naszych talerzach