Masz pytania? Zadzwoń: 518 82 80 82. Sklepy stacjonarne: Warszawa, ul. Raszyńska 6; Kraków, Rynek Kleparski, kiosk nr 58.

Jeleń azjatycki

0,5-0,8 kg polędwiczki z jelenia „Dziki Trop”
2 ząbki czosnku
1 chilli
1 łyżka pasty curry
2 szczypty zmielonego kardamonu
100 ml sosu sojowego
2 dymki
2 papryczki pepperoni

Polędwiczki pokroić w paski. Do miski dodać pastę curry, kardamon, sos sojowy, chilli i czosnek. Następnie włożyć do niej polędwiczki, przemieszać, na 2h odstawić.
Pokroić dymkę, pepperoni i seler naciowy. Umyć i osuszyć kiełki bambusowe.
Mięso wyjąć z marynaty. Marynatę odstawić, ale nie wylewać.
Rozgrzać połowę oleju, mięso podsmażyć w woku przez 1 minutę z każdej strony, przełożyć na gorący półmisek
Do oleju po smażeniu dodać 50 ml bulionu, następnie dodać do marynaty.
Resztę oleju podgrzać, podsmażyć pepperoni i seler, potem na krótko dymkę.
Pomieszać z marynatą, dodać kiełki bambusa.
Dodać mięso.
Posypać posiekaną kolendrą/pietruszką.

Polecamy także:

Szynka świąteczna z jelenia

Szynkę zalewamy chłodną marynatą. Mięso przez 2–3 dni trzymamy w marynacie przewracając je co jakiś czas. Następnie wyjmujemy z marynaty i osuszone obsmażamy na oleju z dodatkiem grubo pokrojonego wędzonego boczku

Szczegóły >

Chilli con carne z jelenia

Mięso z łopatki zmielić lub pokroić w drobną kostkę. Mięso podsmażyć na 50 ml oleju, aż zbrązowieje. Posypać czerwoną mieloną papryką i chilli.
Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zmiażdżony ząbek czosnku.

Szczegóły >

Aromatyczny dzik ze śliwkami

Schab z dzika zalewamy mlekiem i odstawiamy na 1-2 dni. Po zakończeniu marynowania, mięso osuszamy, nacieramy tzw. suchą marynatą oraz okładamy plastrami cebuli

Szczegóły >

Comber z jelenia w sosie pieprzowym

Comber z jelenia oczyszczamy z błon, nacieramy mieszanką przypraw i zostawiamy na kilka-kilkanaście godzin w chłodnym miejscu. Osuszone mięso smażymy na maśle do zarumienienia

Szczegóły >
Zobacz wszystkie przepisy »

Dziki Trop jest marką handlową firmy Elite Expeditions sp. z o.o. Nasze produkty pojawiają się codziennie na tysiącach stołów w całej Europie, gdzie dziczyzna ze Zwierzyńca jest synonimem jakości. Czas by na dobre zadomowiły się również na naszych talerzach